بررسی آخرین اظهارات فعالان بازار طلا به این موضوع دلالت دارد که تقاضای بازار با وجود آنکه به نوروز نزدیک میشویم تغییری نداشته و انتظارات تورمی موجب شده بازار قطعاتی چون طلای دست دوم و طلای آبشده سکه شود. بر این اساس بازار مصنوعات نو همچنان کساد مانده و شاید بخش عمدهای از تقاضای سکه نیز جذب معاملات و حراج مرکز مبادله شده باشد. این حراجی که روز یکشنبه، ۱۳ اسفندماه برگزار شد به گفته «سعید مشکات» کارشناس بازارهای مالی بیشتر با هدف نوسان گیری اتفاق افتاده است.
به گزارش اقتصاد 24، بازار طلا در واپسین روزهای سال رکوردهای جدیدی را از خود به ثبت رسانده است. رکوردهایی که ناشی از جهش تدریجی دلار بوده و در این حین روند افزایشی انس جهانی به عنوان یک کاتالیزور آن را سرعت بخشیده است. بر این اساس قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار در لحظه تنظیم این گزارش با افزایش ۱۶۷ هزار تومانی نسبت به هفته گذشته از ۳ میلیون تومان عبور کرده است. سکه امامی نیز در این مدت ۱ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان رشد کرده و به ۳۵ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان رسیده است. این وضعیت در سایر قطعات خانواده سکهها نیز به همین شکل بوده و این گروه بین ۲.۵ تا ۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان حباب دارد.
بررسی آخرین اظهارات فعال بازار طلا به این موضوع دلالت دارد که تقاضای بازار با وجود آن که به نوروز نزدیک میشویم تغییری نداشته و انتظارات تورمی موجب شده بازار قطعاتی چون طلای دست دوم و طلای آبشده سکه شود. بر این اساس بازار مصنوعات نو همچنان کساد مانده و شاید بخش عمدهای از تقاضای سکه نیز جذب معاملات و حراج مرکز مبادله شده باشد. این حراجی که روز یکشنبه، ۱۳ اسفند ماه برگزار شد به گفته «سعید مشکات» کارشناس بازارهای مالی بیشتر با هدف نوسان گیری اتفاق افتاده است.
حراج سکه به بهانه کنترل نقدینگی
به گزارش اقتصاد ۲۴ در اولین جلسه حراج سکه در مرکز مبادله طلا و ارز ایران از تعداد ۱۲ هزار و ۸۷۷ قطعه ربع سکه ثبت سفارش شده در سامانه هزار و ۱۱۸ قطعه سکه با میانگین قیمت ۱۱ میلیون و ۵۴۸ هزار تومان به برندگان تخصیص داده شد. بر اساس آنچه این مرکز اعلام کرده است ترافیک بالای تقاضا در این روز سبب شد که برخی مشکلات فنی در این سامانه بروز پیدا کند.
سعید مشکات، تحلیلگر بازارهای مالی در گفتگو با اقتصاد ۲۴ درباره این حراج بر این باور است که بانک مرکزی در حال نوسان گیری از بازار است. بر این اساس شمشهایی که با دلار ۴۲ هزار تومانی از صادرکنندگان تحویل گرفته را تبدیل به سکه و ربع سکه میکند و آن را با دلار ۹۵ هزار تومانی به مردم میفروشد.
او در ادامه توضیح میدهد: در حال حاضر کسی که صادرات میکند یکی از راههایی که برای برگرداندن پول حاصل از آن به کشور دارد، واردات شمش است. وقتی شمش وارد شود باید در مرکز مبادله معامله شود. دولت شمشها را با دلار ۴۲ هزار تومانی میخرد. این در حالی است که همین الان طلای آبشده در بازار با دلار ۶۰ هزار تومانی معامله میشود، بانک مرکزی همین طلا را تبدیل به سکه میکند، ولی دیروز دیدیم که ربع سکه را با دلار ۹۵ هزار تومان میفروشد تا به این ترتیب نوسان بازار را بگیرد.
عرضه سکه در راستای سیاستهای انقباضی؟
آن طور که این کارشناس میگوید دلیل این اقدام علی الظاهر این است که شب عید است و میخواهند نقدینگی خرد را جمع آوری کنند تا باعث رشد قیمت طلا نشود، یعنی استنباط ظاهری این است که چون نقدینگی خرد به سمت بازار ربع سکه میرود و قیمت آن افزایش مییابد، به دنبال آن دلار هم رشد کند. منتها مسئله الان این است که دلار روی ۶۰ هزار تومان است، اما ربع سکه دارد با دلار ۹۵ هزار تومانی معامله میشود. این حراج بیش از اینکه نشان دهد هدف کاهش قیمت ربع سکه است، نشان میدهد بانک مرکزی دارد از این اختلاف قیمتی که در بازار وجود دارد، نفع میبرد و تاثیری هم در بازار طلا نخواهد داشت.
مشکات یادآور میشود: این اقدام قبلا هم در سال ۸۵ و ۸۶ و در زمان دولت احمدی نژاد انجام میشد. هر وقت شرایط طوری میشد که قیمت دلار بالا میرفت، یک مدت سکه میفروختند و سپس مدت کوتاهی دلار آرام میشد اما بعد، چون نقدینگی و پایه پولی رشد کرده بود، سال بعدش دوباره دلار باز هم افزایش مییافت.
معامله ربع در مرکز مبادله با حباب ۶۰ درصدی!
روز گذشته دلار باز هم در محدوده ۶۰ هزار تومانی قدم گذاشت، نقطه جدیدی که بازارساز احتمالا سعی در حفظ آن خواهد داشت. در این حین روند مبادلات طلا در بازار جهانی به سمت تقاضا میل پیدا کرده و چشم انداز نرخ این فلز گرانبها افزایشی توصیف میشود. این عوامل خود به اندازه کافی شرایط افزایش قیمت را برای طلای داخلی فراهم کرده، اما خانواده سکه پا را فراتر گذاشته و حتی در بازاری که با نظارت مستقیم دولت اداره خواهد شد، گرانتر عرضه میشود.
به گفته سعید مشکات در حال حاضر نرخ ربع سکه اصلا ارتباطی با دلار و انس جهانی ندارد. الان نرخ طلای جهانی ۲۰۸۰ دلار است و دلار هم بین ۵۹ تا ۶۰ هزار تومان است، به نسبت این نرخها ربع سکه باید حول و حوش ۷ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان باشد، اما با رقم ۱۱ و نیم میلیون و با حدود ۶۰ درصد حباب معامله شده است!
او در پیش بینی بازار طلا و سکه میگوید: آینده قیمت طلا هم وابستگی زیادی به انس جهانی و نرخ دلار دارد. در صورتی که انس جهانی بالای ۲ هزار و ۱۰۰ دلارو نرخ دلار در بازار آزاد در بالای ۶۰ هزار تومان تثبیت شد، قیمتها افزایشی خواهد شد. در غیر این صورت قیمتها در همین محدوده میماند.